google-site-verification: google635daddddf888423.html

Yüksek Lisans Tez Konu Önerileri (2024-2025/Güz)

02 Ocak 2025 Perşembe

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞINDAN
Yüksek Lisans Tez Konu Önerileri
02.01.2025 Pazartesi


"Bilimsel Araştırma İlkeleri ve Etik", "Seminer", "Uzmanlık Alan Dersi" ve bu üç dersin haricinde en az yedi ders seçerek toplamda en az 60 AKTS derslerini en az iki yarıyılda başarıyla tamamlayabilecek durumdaki Anabilim Dalımız Tezli Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği 25/2 ve 27/4 Maddeleri uyarınca, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında "Tez Çalışması" dersine kayıtlanmak suretiyle tez çalışmalarına başlamaları gerekmektedir.

Bu nedenle,

1- 
Üniversitemiz 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Lisansüstü Akademik Takvimine istinaden, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında tez çalışmalarına başlayabilecek öğrencilerin ekte verilen Tez Konusu Önerme Formunu aşağıdaki hususlara uygun şekilde hazırlayarak İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Metin NUMANOĞLU'na 17 Ocak 2025 Cuma günü saat 17:00'a kadar kontrol ettirmeleri ve iki nüsha olarak Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir. 
a) Form elle veya bilgisayarda doldurulabilir.
"ÖĞRENCİ BİLGİLERİ" kısmındaki,
b) "ANABİLİM DALI" kısmına "İnşaat Mühendisliği" yazılmalıdır.
c) "DANIŞMANI" kısmına tez danışmanı öğretim üyesinin unvanı-adı-soyadı yazılmalıdır.
d) "PROGRAMI" kısmında "TEZLİ YÜKSEK LİSANS" işaretlenmelidir.
(Form bilgisayarda doldurulacaksa onay kutucuğuna çift tıklanmak suretiyle "Onaylandı" seçilip "Tamam" butonuna basılırsa işaretleme yapılmış olur.)
"TEZ BİLGİLERİ" kısmındaki,
e) "TEZİN ADI" kısmına tez başlığı yazılmalıdır.
f) "TEZİN İNGİLİZCE ADI" kısmına belirlenen tez başlığı doğru ve eksiksiz bir İngilizce tercüme ile yazılmalıdır.
g) "TEZİN ANABİLİM DALI VE ALANI" kısmına Anabilim Dalı olarak "İnşaat Mühendisliği" ve Alan olarak danışman öğretim üyesinden öğrenilmesi gereken ve tez çalışmasının alanına giren bilim dallarından uygun olan sadece biri yazılmalıdır.
h) "ANAHTAR KELİMELER" kısmına tez içeriğiyle alakalı alfabetik olarak sıralanmış en az 5 adet ifadenin yazılması önerilmektedir.
i) "KEYWORDS" kısmında anatar kelimeler doğru ve eksiksiz bir İngilizce tercüme ile yazılmalıdır.
j) "TEZ ÇALIŞMASINI DESTEKLEYEN KURUM YA DA KURULUŞLAR" kısmına varsa tez çalışmasını destekleyen kurum ya da kuruluşlar yazılmalı, yoksa boş bırakılmalıdır.
k) "ÖĞRENCİNİN ALDIĞI DERSLER VE KREDİLERİ" kısmının altında yer alan tablo, ders aşamasında alınan dersler için kod, isim, AKTS ve harf notu değerleri ile eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Bu bilgilerin hepsi transkript belgesinde bulunmaktadır. Seminer ve Uzmanlık Alan Dersi hariç tüm derslerin harf notlarının duyuruda adı geçen yönetmelik madde 22/5'teki ve Seminer ve Uzmanlık Alan Derslerinin harf notlarının madde 22/6-b veya 22/6-ç'deki gibi olmasına dikkat edilmelidir (Seminer ve Uzmanlık Alan dışındaki dersler için CC ve üstü, Seminer ve Uzmanlık Alan Dersi için B dışında alınan harf notları başarısız olduğundan tez aşamasına geçilemez).
l) "Tarih" kısmına, tez danışmanı öğretim üyesine form imzalatılacak tarih yazılmalıdır. "Danışman" kısmı, unvanı-adı-soyadı yazılarak ilgili öğretim üyesine imzalatılmalıdır.
m) "Anabilim Dalı Başkanı" kısmı, unvanı-adı-soyadı yazılarak Anabilim Dalı Başkanına imzalatılmalıdır.
n) "ENSTİTÜ YÖNETİM KURULU KARARI" kısmına herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
o) "TEZİN AMACI VE ÖNEMİ" kısmına "Amaç" ve "Önem"i ifade eden en az bir paragrafın yazılması önerilmektedir.
p) "ÇALIŞMA YÖNTEMİ, PLANI VE MEVCUT OLANAKLAR" kısmına "Çalışma Yöntemi"ni, "Planlama"yı ve "Mevcut Olanaklar"ı ayrı ayrı ifade eden en az birer paragrafın yazılması ve "Planlama" kısmında tezin başından sona ermesine kadarki iş akışını içeren bir iş plan tablosunun verilmesi önerilmektedir.
r) "KAYNAKLAR" kısmına tez konusu önerme formunun metinsel kısmında yazılan ifadelerde yararlanılan kaynakların uygun künyesi verilmelidir. Metinsel kısımlarda metin içi atıflar mutlaka gösterilmelidir. Kaynak listesindeki künyelerin ve metin içi atıfların verilmesinde
Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Şablonunda görülen kaynak ve atıf şekillerinin temel alınması önerilmektedir.
s) Tezin konusuna ilişkin Anabilim Dalında benzer araştırma yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa araştırmanın bilgileri tez danışmanı öğretim üyesinden mutlaka öğrenilerek forma işlenmeli, yapılmadıysa boş bırakılmalıdır.

2- Duyuruda adı geçen formu zamanında teslim etmeyen öğrenciler tez çalışmalarına başlayamazlar. Öğrencilerin dönem kaybı yaşamamaları ve mağdur olmamaları için duyuruda adı geçen formu belirtilen gün ve saate kadar kontrol ettirmeleri ve teslim etmeleri gerekmektedir.

3- 
Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge'nin 4/1 maddesi uyarınca tez konu önerisi kabul edilen öğrencilerin, tez konusu ve bununla ilgili diğer bilgileri YÖKTEZ otomasyonuna e-Devlet Kapısı üzerinden üye girişi yaparak Tez Veri Giriş Formunu doldurmak suretiyle eklemeleri gerekmektedir. Girilecek bilgiler, tez konusu önerme formundan alınacaktır. Adı geçen yönergenin 4/2 maddesine istinaden, bilgi girişi tez savunma sınavı sonrasında sadece güncellenebilecektir. Öğrenciler tez başlığının Öğrenci Bilgi Sistemine girilip girilmediğini takip etmelidir. Tez başlığı Öğrenci Bilgi Sistemine Enstitü tarafından girilen öğrenciler tez bilgilerini YÖKTEZ otomasyonuna ivedi olarak eklemelidir. 

4- Tez Çalışmalarını tamamlayabilecek durumdaki öğrenciler için "Tez Teslim Sürecine Dair İş ve İşlemler" her yarıyıl içerisinde İnşaat Mühendisliği Bölümü web sayfasından Anabilim Dalı Duyurusu olarak ilan edilmekte olup, öğrencilerin ilgili duyuruyu takip etmesi ve işlemlerini buna göre yürütmesi gerekmektedir. 


Ek: Tez Konusu Önerme Formu
 

Hızlı Erişim